Ik zie wat ik geloof 

en verwonder me over de 

oneindige mogelijkheden van het bestaan

Want alles  bestaat

zodra het in gedachten is vormgegeven

 

 

 

Cynthia VandenBor (1973) woont en werkt in Rotterdam en legt zich voornamelijk toe op het scheppen van vogelvrouwen.

De ‘vogelvrouw’ vertegenwoordigt het dierlijke in de mens en de ogenschijnlijk menselijke trekjes in dieren. Ze boeien de toeschouwer met hun zonderlinge verschijning die toch sensueel, elegant en vrouwelijk is.

Vogelvrouwen zijn altijd afgebeeld op hoog gehakte schoenen en dragen hun veren aan hun vingers, hiermee beelden ze zowel vrouwelijke elegantie als vrouwelijk venijn uit. 

Cynthia plaatst haar vogelvrouwen tegen verschillende decors en zij experimenteert daarbij op geheel eigen wijze, want hoewel het niet direct zichtbaar is, gebruikt ze bij de opzet van haar vogelvrouwen vaak ook spuitbusverf en verfrollers.

Naast 't schilderen geeft zij haar vogelvrouwen meer bestaansrecht door deze ook 3-dimensionaal uit te beelden en erover te schrijven. Af en toe stapt ze in een samenwerkingsproject met andere kunstenaars, geeft zij workshops aan volwassenen en is ze als kunstenaar verbonden aan een pilotschool Kunst-en Cultuur in Rotterdam waar ze beeldende lessen geeft aan kinderen uit groep 4.

 

De vogelvrouw staat letterlijk tussen twee werelden, de wereld van vrijheid en de wereld van gebondenheid. Een vrouw die zich liever niet laat inkaderen. 

Woorden als bevrijding en vrijheid lopen als een rode draad door Cynthia's leven, zie hierin ook de symboliek van de vogelvrouw die vrij rondloopt in haar blote billen, de losse donsveertjes en de verige vingers die haar helaas niet kunnen laten vliegen hoe graag ze die vrijheid ook zou willen.

 

'ik BEN'